Att göra

När du bor på Peterslund har du närhet till allt som Österlen och Skåne erbjuder. Landsvägarna är bra att cykla på och det finns även gott om fina cykelvägar längs havet.

Simrishamn

Från Peterslund har du 6 km in till närmaste stad, Simrishamn. Under sommarhalvåret lever staden upp och får en kontinental prägel. Längs gågatan och ner mot hamnen finner du många mysiga caféer och restauranger. I småbåtshamnen kan man spana på båtar och äta en god glass. Passa även på att promenera bland husen i gamla stan.

Stränder

Du har havet och olika stränder på allt ifrån 6 kilometers avstånd, österut och söderut. Söderut finns de vita, långgrunda stränderna vid Sandhammaren och Kyhl, och österut finns stränder med djupare vatten och den fantastiska stranden Knäbäckshusen med en helt unik miljö. Även i Simrishamn finns det en strand vid strandpaviljongen och Tobisvik lite längre norrut.

Sevärdheter

På Österlen finns ett stort utbud av sevärdheter som är väl värda ett besök.

På nordens bäst bevarade medeltidsborg Glimmingehus kan du besöka medeltidsmarknader, lyssna på spökhistorier och mycket annat.

Från utsiktsplatsen på nationalparken Stenshuvud kan du se hela kustlinjen från Simrishamn till Blekinge. Stenshuvud är sedan 1986 en av Skånes vackraste nationalparker.

I den lilla fiskebyn Kåseberga kan du gå på Museet över hela sjöräddningsväsendet i Sverige eller köpa en “rögad sill” i rökeriet i hamnen. I närheten ligger också den kända skeppssättningen Alés stenar, belägen 42 meter över havet med magnifik utsikt.

Mandelmanns trådgårdar, som kan ses i TV4, är en gård som driver ett ekologiskt jordbruk med trädgårdar på gården Djupadal utanför Rörum. Trädgårdarna är absolut värt ett besök för den trädgårdsintresserade, och god mat lagad på gårdens egna råvaror serveras i växthuset. Men kom ihåg att besöket måste bokas i god tid.

Är man intresserad av historia så har Österlen har en unik bildvärld bevarad från bronsåldern i mängder av bildristningar runt om i landskapet. Hällristningar finns att ses i bland annat Simris, Gladsax och Brantevik – läs mer på Rock of Art.

Kultur

Kulturutbudet på Österlen är stort. Konst, teater och musik i alla former.

Teaterföreningen ScenÖsterlen, en ideell barn och ungdomsteater, spelar kända familjemusikaler utanför Brantevik under sommarkvällarna.

Tycker du om jazz och annan musik så måste du absolut ta med picknickskorgen och bege dig till Skillinges “Jazz Under Stjärnorna”.

Är du konstintresserad så finns det en mängd utställningar av Österlenska konstnärer att besöka. Kommer du redan under påsken kan du delta i ÖSKGs kända konstrunda.

Skillinge teater sätts varje år en mängd kända pjäser, konserter och föreställningar med duktiga skådespelare och aktörer upp, i en lada utanför Skillinge. Här kan du också äta en god middag eller dricka ett glas vin.

Golf

Är du intresserad av golf finns det fina golfbanor i alla riktningar. Bland annat golfbanan Lilla Vik, en 18-hålsbana med utsikt över havet.

Mat och dryck

Apotekarnas trädgård är en medelhavsoas i centrala Simrishamn där du kan ta ett glas vin på piazzan eller äta en god vedugnsbakad pizza omgiven av medelhavsväxter.

Restaurangen En gaffel kort på gågatan i Simrishamn serverar utsökt mat av hög kvalitet.

I Simrishamn ligger också det toppmoderna vineriet Nordic Sea Winery som erbjuder både rundvandringar, vinprovningar och god mat.

I en trädgård i den lilla byn Brantevik hittar man Trampes, en antikhandel som serverar italiensk Apertivo med hemma-hos-känsla.

Klassiska Branterögen är en folklig och stämningsfull restaurang i Branteviks hamn. Vi rekommenderar varmt lördagar då de även har livemusik.

Mitt i ingenstans, mellan Södra Mellby och Hjälmaröd, ligger Friden Gårdskrog där du kan äta makalösa, vedugnseldade pizzor med svensk touch – och samtidigt se solen gå ner över Skånes böljande landskap.

Gårdsbutiker och loppisar

Vilhelmsdal är ett lokalt gårdsmejeri vars ostar serveras på många kända krogar runtom i landet.

Gunnarshögs gård odlar och förädlar raps och tar fram produkter av alla dess slag baserat på raps. Gården erbjuder även rundvandringar för den som vill se hur processerna går till.

Hos Grafmans goda i Järrestad hittar du charkuterier från Österlen.

Karossgården är en charmig antikhandel i Gladsax där man kan fynda det mesta, även udda små ting och kuriosa.

På Österlen finns gott om loppisar på sommarhalvåret. Enklast är att ta bilen och hålla utkik efter loppis-syltar längs vägarna. Den lokala gratistidningen Österlenmagasinet brukar också annonsera om veckans loppisar.

Bornholm

Den lilla, pittoreska ön Bornholm i Östersjön kan du åka till med färja från Ystad. Ön har ett unikt landskap med fält, skogar och grantiklippor. Här kan du gärna ta cykeln runt ön och bo på ett Bed and Breakfast i någon av byarna. Ön är rik på kultur och historia – och det finns även gott om äventyr för barnen.

Mer information

På Simrishamns turistbyrå kan du hitta information om aktiviteter, läsa om olika evenemang och beställa kartor och broschyrer mm.

På Österlens turistinformation presenteras Österlens samlade utbud inom turism. All nödvändig turistinformation för din visit på Österlen.

Visit Österlen, Sydöstra Sveriges turistbyrå, är en virtuell turistbyrå för sydöstra Sverige.

Back to Top